Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman: “Wahai Muhammad, ingatlah ketika datang pertolongan Allah dan kemenangan bagimu. Engkau menyaksikan manusia masuk Islam berbondong-bondong. Wahai Muhammad, karena itu bertasbihlah kamu untuk menyatakan syukur kepada Tuhanmu dan mohonlah ampun kepada-Nya. Sungguh Tuhanmu sangat lapang dalam memberikan ampunan kepadamu.” (An Nashr, 110: 1-3)

KAWE_KAWE AMBO

Wednesday, 30 March 2011

MATI TERBAKAR DIATAS KERETAPI


RAWANG: “Sebaik terdengar letupan dan diikuti orang menjerit, saya keluar dari rumah untuk melihat apa yang berlaku dan terkejut melihat badan seorang lelaki terbakar dipercayai akibat terkena renjatan elektrik,” kata pemandu kereta api,
Zalani Noor, 49.
Berikutan kejadian kira-kira jam 5.45 pagi semalam itu, mangsa yang belum dikenali identitinya melecur hampir 40 peratus badan dan meninggal dunia di tempat kejadian.
Mangsa bersama dua rakannya dipercayai menceroboh masuk ke kawasan Stesen Komuter Rawang, di sini, semalam, untuk mencuri besi buruk daripada gerabak kereta api yang tidak lagi digunakan di kawasan itu sebelum terkena renjatan elektrik bervoltan tinggi.

Zalani yang tinggal di kuarters Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) berhampiran tempat kejadian berkata, sejurus terdengar letupan dari belakang rumahnya dia menjenguk ke luar rumah melalui tingkap“Ketika itu saya melihat kebakaran di sebuah gerabak kereta api lama di kawasan stesen itu.

“Tidak lama kemudian saya terdengar orang menjerit meminta tolong. Saya ke tempat kejadian dan melihat dua lelaki cuba memadam api yang menyambar rakan mereka.

“Selepas gagal memadam api itu, kedua-dua lelaki terbabit meninggalkan rakannya dalam keadaan tergesa-gesa,” katanya.

Zalani berkata, gerabak yang terbakar itu sudah dua tahun terbiar dan sering didatangi penagih dadah bagi mencuri besi buruk untuk dijual.

“Saya percaya kumpulan lelaki tiga itu turut ingin melakukan melakukan kegiatan sama, namun tidak bernasib baik apabila seorang daripada mereka maut terkena renjatan elektrik,” katanya.

Zailani memaklumkan kejadian itu kepada pengurus stesen berkenaan sebelum mereka membuat laporan polis.

Timbalan Ketua Polis Daerah Gombak, Superintendan Rosly Hassan ketika dihubungi mengesahkan kejadian terbabit dan siasatan lanjut dijalankan.

Menurutnya, sebaik tiba di tempat kejadian, pihaknya menemui mayat seorang lelaki di atas bumbung satu daripada gerabak kereta api yang terbiar itu.

“Hasil pemeriksaan mendapati 40 peratus badan mangsa melecur akibat terkena renjatan dari kabel elektrik bervoltan 25 kilovolt (KV).

“Mayat mangsa dihantar ke Hospital Selayang untuk bedah siasat dan identiti mangsa belum dikenal pasti,” katanya.

Difahamkan, polis tidak menemui peralatan untuk memotong kabel di sekitar tempat kejadian dan situasi itu menunjukkan kemungkinan mangsa bersama dua rakannya mahu mencuri besi buruk dan bukan mencuri kabel.

Sementara itu, Pengurus Kanan Komunikasi Korporat KTMB, Mohd Fazil Ismail berkata, pihaknya difahamkan mayat mangsa ditemui dalam keadaan keseluruhan anggota badan terbakar teruk.

“Jarak bumbung gerabak tempat mayat mangsa ditemui dengan kabel kira-kira satu meter menyebabkan risiko untuk terkena renjatan elektrik amat tinggi,” katanya ketika dihubungi.

Mohd Fazil berkata, jumlah voltan yang terkandung dalam kabel di stesen berkenaan sebanyak 25KV dan sesiapa saja yang terkena renjatan akan terbunuh.

“Gerabak kereta api berkenaan dua tahun tidak digunakan, namun kejadian ini tidak menjejaskan operasi perkhidmatan KTMB,” katanya. 
HARIAN METRO

No comments:

Search This Blog

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.

Archives

PING BUSUK

APESAL TENGOK JER...