Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman: “Wahai Muhammad, ingatlah ketika datang pertolongan Allah dan kemenangan bagimu. Engkau menyaksikan manusia masuk Islam berbondong-bondong. Wahai Muhammad, karena itu bertasbihlah kamu untuk menyatakan syukur kepada Tuhanmu dan mohonlah ampun kepada-Nya. Sungguh Tuhanmu sangat lapang dalam memberikan ampunan kepadamu.” (An Nashr, 110: 1-3)

KAWE_KAWE AMBO

Saturday, 13 August 2011

BAHAYA UPLOAD GAMBAR KE LAMAN WEB


Rasanya sudah banyak artikel mengenai betapa bahayanya upload gambar di pelbagai website seperti Facebook, Twitter, Myspace dan segala macam lagi jenis website. Tapi apa yang XLAWS nak sampai dan tunjukkan kali ini adalah lebih bahaya apa yang korang semua sangka kan dan tidak terlintas di fikiran korang!!!.Khususnya
kepada semua perempuan di luar sana tu tak usah la upload gambar korang di mana-mana laman sosial ataupun mana-mana website. Tak payah nak tunjukkan kejelitaan, kecantikan, kesexyian, kecomelan, lurah-lurah dendam semua tu atau dengan perkataan lebih mudah "bajet cantik je". Korang nak tahu kenapa XLAWS cakap macam ni???.Sebab fungsi Photoshop skang ni lebih maju kehadapan! haaa kalo korang tak percaya korang usha gambar kat bawah ni. 


 

Before
 
 

After
 
 

Scanned!
 
 

Dengan beberapa klik je kat Photoshop tu dah boleh nampak "barang" korang. Ni la akibatnya kepada siapa yang pakai sexy sangat, baju nipis ataupun tak pakai bra. Memang korang senang kena scan la kejap lagi. Jadi, kepada wanita di luar sana yang ada gambar sexy korang tu cepat-cepat la delete sebelum giliran korang pula jadi mangsa siber ni. Lebih baik kita semua menutup aurat seperti mana yang telah ditetapkan dalam Islam daripada mengikut budaya barat yang negatif ni.

Hikmah di sebalik menutup aurat ialah dapat mengelakkan kejahatan, maksiat dan menjaga maruah serta harga diri. Oleh itu, cara berpakaian lelaki juga mesti memenuhi tujuan tersebut.
 

Mempamerkan tubuh merupakan satu kesalahan kerana dikhuatiri boleh menjurus kepada perkara kejahatan dan kemaksiatan sekiranya mempamerkan tubuh dengan aksi dan gaya yang tidak sepatutnya untuk tatapan umum tanpa rasa malu apatah lagi sehingga menyalahi hikmah menutup aurat. 


Apa yang XLAWS nak nasihatkan ialah jangan lah kita menunjuk-nunjukkan kecantikan luaran yang ada. Sebaliknya kita harus menunjukkan kecantikan dalaman seperti akal, minda, dan kelebihan yang ada pada kita. Sekian terima kasih.
 

Akhir sekali XLAWS nak minta maaf kalau ada kata-kata kesat yang menyentuh perasaan korang serta gambar-gambar sexy di atas ni.

DARI BLOG NELAYAN LAUT DALAM

No comments:

Search This Blog

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.

Archives

PING BUSUK

APESAL TENGOK JER...