Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman: “Wahai Muhammad, ingatlah ketika datang pertolongan Allah dan kemenangan bagimu. Engkau menyaksikan manusia masuk Islam berbondong-bondong. Wahai Muhammad, karena itu bertasbihlah kamu untuk menyatakan syukur kepada Tuhanmu dan mohonlah ampun kepada-Nya. Sungguh Tuhanmu sangat lapang dalam memberikan ampunan kepadamu.” (An Nashr, 110: 1-3)

KAWE_KAWE AMBO

Friday, 10 June 2011

AZERBAIJAN BUANG PATUNG MUBARAK

Khirdalan-Pihak berkuasa akhirnya terpaksa akur dengan rakyatnya yang menuntut supaya patung Mubarak dibuang.Patung yang diletakkan di sebuah taman.Patung yang menunjukkan Mubarak sedang duduk di kerusi
  membelakangi tiga buah piramid. Patung itu menjadi kemarahan penduduk setempat dengan alasan "kalau rakyat negaranya sendiri marah mengapa harus di letakkan di negara kita dan katanya lagi sepatutnya sudah lama kita membuangnya.

Mubarak sekarang dalam keadaan genting menunggu hukuman yang akan menjeratnya.Patung Mubarak yang terletak ditaman tersebut telah digantikan dengan sebuah patung Mesir kuno yang mengambarkan lambang persahabatan antara baku dan Cairol.Pada februari lalu sebilangan kecil rakyat Azerbaijan telah menunjuk perasaan dihadapan patung tersebut kerana menunjukkan kuasa otordok dan akhirnya kawasan tersebut terpaksa dikawal oleh pihak polis.Pihak pembakang berharap pemberontakan di dunia Arab memberi inspirasi
kepada rakyat Azerbaijan membuat protes yang sama.Azerbaijan yang kaya dengan sumber tenaga dan salah satu negara yang menjual minyak ke eropah.

Niat untuk memprotes akhirnya terpaksa di lupakan kerana gagal untuk mendapat kata sepakat dan setengah aktivis telah ditangkap oleh pihak berkuasa.
REPUBLIKA.

No comments:

Search This Blog

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.

Archives

PING BUSUK

APESAL TENGOK JER...