Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman: “Wahai Muhammad, ingatlah ketika datang pertolongan Allah dan kemenangan bagimu. Engkau menyaksikan manusia masuk Islam berbondong-bondong. Wahai Muhammad, karena itu bertasbihlah kamu untuk menyatakan syukur kepada Tuhanmu dan mohonlah ampun kepada-Nya. Sungguh Tuhanmu sangat lapang dalam memberikan ampunan kepadamu.” (An Nashr, 110: 1-3)

KAWE_KAWE AMBO

Friday, 25 February 2011

BAYI NYARIS DIJUAL


BUKIT MERTAJAM: Seorang bayi perempuan berusia tiga bulan nyaris menjadi mangsa sindiket pemerdagangan orang apabila ditemui dalam jagaan pasangan yang bukan ibu bapa kandung dan tidak mempunyai identiti diri sejak dilahirkan.
Bayi comel itu ditemui dalam serbuan dijalankan polis dari Ibu Pejabat Daerah (IPD) Seberang Prai Tengah (SPT) di sebuah rumah di Alma, Bukit Mertajam pada 24 Januari lalu.
Dalam serbuan itu, polis menemui bayi perempuan berusia dua bulan bersama pasangan Cina warga tempatan berusia 50-an yang dipercayai tiada pertalian darah dengan bayi terbabit.

Polis menahan pasangan terbabit selepas mengesyaki bayi berkenaan bukan milik mereka kerana gagal menunjukkan dokumen pengenalan diri bayi berkenaan ketika diminta berbuat demikian selain gagal menjawab dengan tepat bagaimana boleh berada di rumah mereka.


COMEL...kakitangan JKM, Morliza Ismail mendukung bayi 
sambil diperhatikan Mohamad Zarir.

Pegawai Pelindung Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) SPT, Mohamad Zarir Mohamad Khozali berkata, bayi perempuan itu diserahkan kepada JKM pada 18 Februari lalu selepas sebulan ditempatkan di Hospital Seberang Jaya.

“Berdasarkan siasatan polis mengesyaki bayi ini dipercayai dilahirkan wanita warga asing dan ditempatkan di Rumah Kanak-kanak Taman Bakti, Kepala Batas atas perintah mahkamah,” katanya.

Beliau berkata, pihak JKM meminta ibu bapa kehilangan bayi serta orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan menghubungi JKM di talian 04-5382584, 04-5385705, 04-5385707 atau 04-5385709.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), Asisten Komisioner Azman Abd Lah ketika dihubungi mengesahkan kes berkenaan dan disiasat mengikut Seksyen 14 Akta Anti Memperdagangkan Orang 2007.

Beliau berkata, susulan penemuan bayi berkenaan, polis menahan seorang lelaki dan seorang perempuan disyaki orang perantaraan yang bertindak menyerahkan bayi berkenaan kepada pasangan Cina.

HARIAN METRO

No comments:

Search This Blog

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.

Archives

PING BUSUK

APESAL TENGOK JER...