Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman: “Wahai Muhammad, ingatlah ketika datang pertolongan Allah dan kemenangan bagimu. Engkau menyaksikan manusia masuk Islam berbondong-bondong. Wahai Muhammad, karena itu bertasbihlah kamu untuk menyatakan syukur kepada Tuhanmu dan mohonlah ampun kepada-Nya. Sungguh Tuhanmu sangat lapang dalam memberikan ampunan kepadamu.” (An Nashr, 110: 1-3)

KAWE_KAWE AMBO

Sunday, 10 April 2011

MAK AKU CAKAP KALAU NAK BISING PERGI MAIN KAT LUAR....

Tersebut lah kisah yang pernah diriwayatkan oleh sahabat kepada hamba.Kisahnya lebih kurang macam ni,satu hari semua menteri dipanggil masuk kebilik mesyuarat,perkara yang dibincangkan adalah pasal ramai pesakit mental kat Malaysia dan apa yang harus dilakukan.Bangun seorang Menteri wanita memberi
cadangan"apakata kita bawak diorang melawat keParis,kita kumpulkan semua pesakit mental diseluruh negeri dan bawa dengan bas ke lapangan terbang",lepas tu kita bawa la kat tempat yang  menarik disana mungkin boleh mengilangkan stress mereka.Bangun seorang Menteri lelaki"sapa nak kawal mereka tu Dato'.maka menjawablah si Menteri wanita tersebut"kita minta bantuan dari "polis Fru" kat sana".
                                                      Kalau nak bising pergi main kat luar 

Maka persetujuan telah dicapai,setelah sampai hari yang ditetapkan maka semua negeri menghimpunkan orang sakit mental tersebut termasuklah Kelantan.Tak semudah yang disangka,sememangnya susah,berbagai kerenah.Mereka berjaya dihimpunkan setempat dan diarah menaiki bas.Untuk pengetahuan korang mereka semua akan bertolak keParis dengan menaiki kapal terbang di KLIA jadi terpaksa mereka ini dibawa dengan bas ke KLIA.Dalam perjalanan Ya Allah hanya tuhan yang mengetahui dibuang segala benda kat dalam bas tersebut,pintu,tempat duduk,bumbung dan bermacam-macam hanya tinggal bahagian lantai sahaja.

Beginilah agaknya rupa bas tersebut

Semua negeri sudah berkumpul dan siap dengan muatan sekali,masing-masing berpandangan bila lihat keadaan bas yang sebegitu rupa.salah seorang dari wakil bagi setiap negeri berbisik"macam mana nanti kat dalam Flight".Masing-masing bimbang,tapi akhirnya dengan bersusah-payah dapat juga dimasukkan kat dalam Flight.Bila duduk kat dalam fligt timbul masalah baru,dicubanya hendak memecahkan pintu,dahla cermin tingkap habis dibuang,bangun seorang lelaki yang nak jadi "wira atau Penyelamat".Berkata lelaki itu"korang jangan bimbang aku boleh selesaikan masalah ini" boooo!!!!..hek eleh!....pot-pet!pot-pet pet!...bla!bla...bunyi effect dari mulut yang tak reti  nak diam."Sudah la woi lu sapa sedar la diri sikit,lu pun gila serupa diaorang juga."Tak nak takpa"berkata lelaki yang nak jadi wira tersebut."Tenang-tenang minta bertenang semua dengar arahan dari aku."Mak aku cakap kalau nak bising-bising pergi main kat luar"lalu bergegaslah mereka semua pergi main kat luar,nak tahu kat mana.....semestinya....lu pikir la sendiri kalau lu tak giler......kah!kah!kah!.....jangan marah....

 SEKALI TENGOK NAMPAK SEMPURNA TAPI HAKIKATNYA....SAH LA GILA LAGI CRAZY   DIA NI..

Moral:Orang yang gila tak akan mengakui dirinya gila...tapi sebaliknya orang yang sempurna kadang-kadang ada yang gila.....malah lebih gila dari orang gila....

No comments:

Search This Blog

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.

Archives

PING BUSUK

APESAL TENGOK JER...