Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman: “Wahai Muhammad, ingatlah ketika datang pertolongan Allah dan kemenangan bagimu. Engkau menyaksikan manusia masuk Islam berbondong-bondong. Wahai Muhammad, karena itu bertasbihlah kamu untuk menyatakan syukur kepada Tuhanmu dan mohonlah ampun kepada-Nya. Sungguh Tuhanmu sangat lapang dalam memberikan ampunan kepadamu.” (An Nashr, 110: 1-3)

KAWE_KAWE AMBO

Friday, 13 July 2012

SEJAK BILA SPR JADI MENTERI KEAGAMAAN


SPR rampas bahan kempen langgar fatwa
Menjelang PRU 13
IPOH - Suruhanyajaya Pilihan Raya (SPR) tidak teragak-agak untuk merampas barangan mana-mana pihak seperti kain rentang, cakera padat dan video yang mengeluarkan kenyataan dengan  melanggar fatwa agama ketika kempen Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).
Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar berkata, tindakan itu diambil selepas perkara itu dirujuk kepada Majlis Fatwa Kebangsaan.

"Isu-isu agama ini sudah bangkit balik dan kita bimbang sekiranya terdapat barangan seperti kain rentang, video dan CD yang mempunyai kenyataan-kenyataan mengenai fatwa yang tidak betul sebagai contoh kain rentang 'undi satu parti masuk syurga'.

Ini tidak betul dan kita akan turunkan kain rentangnya," katanya kepada pemberita selepas taklimat persediaan PRU-13 kepada pasukan penguatkuasa  empen pilihan raya di sini hari ini.

Turut hadir pada majlis itu, Pengarah Pilihan Raya negeri Perak, Ahmad Adli Abdullah dan Timbalan Setiausaha (Pilihan Raya) SPR Datuk Noordin Che Ngah.

Beliau berkata, SPR akan bekerjasama dengan polis dan Pihak Berkuasa Tempatan untuk memantau perkara terbabit agar ia dapat dielakkan.

Selain itu, SPR juga akan menurunkan kain rentang yang menyentuh peribadi calon parti, mengkritik keputusan mahkamah, mempertikaikan isu raja dan sensitiviti sesuatu kaum.

Mengenai anggota SPR yang terlibat dalam menguruskan proses pilihan raya di Perak, beliau berkata pihaknya telah menubuhkan 48 pasukan yang mana setiap Parlimen akan menempatkan dua pasukan.

"Kemungkinan kita akan tambah lagi pasukan seperti satu kawasan yang mempunyai tiga Dewan Undangan Negeri perlu ada tiga pasukan.

Bagaimanapun pegawai SPR akan berbincang dengan Pengarah SPR Perak sekiranya perlu penambahan pasukan," katanya. - Bernama.

P/S:Kenapa baru sekarang baru nak persoalkan dosa atau pahala,dan kenapa pula nak mengambil-alih tugasan jabatan agama,bukankah jabatan agama islam boleh bertindak bila ada yang menyeleweng dan mengeluarkan fatwa sesuka hati...

No comments:

Search This Blog

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.

Archives

PING BUSUK

APESAL TENGOK JER...