Bahan-bahan
1-500gram beras pulut
2-400ml santan dari 1/2 biji kelapa(panaskan)
3-2 helai daun pandan
4-2 helai daun limau purut
5-1/2 sudu teh garam
6-Daun pisang secukupnya
Bahan untuk isinya
1-300gram isi ayam,rebus dan siatkan
2-250ml santan dari 1/4 kelapa
3-3 ulas bawang putih(potong halus)
4-3 biji buah keras,haluskan
5-1/2 sudu teh garam
6-3 ulas bawang merah,potong kecil
7-1/2 sudu teh serbuk lada putih
8-1 sudu makan gula pasir
9-3 helai daun limau purut
10-Minyak untuk mengoreng
Cara membuatnya
Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau,kemudian masukkan cebisan daging ayam serta garam,serbuk lada putih,gula pasir,daun limau purut dan santan(250ml) sehingga sekata dan ketepikan.(untuk isinya)
Beras pulut direndam selama 1 jam kemudian di kukus separuh masak.
Ambil santan 400ml bersama daun limau purut dan garam masak sehingga mendidih.Masukkan beras pulut kacau rata-rata sehingga masak .
Isi dengan ayam.Bungkus dengan daun pisang dan panggang(sesekali lumurkan dengan minyak-untuk mengelakkan daun pisang hanggus)
Untuk 15 hidangan
No comments:
Post a Comment